Diensten

Nederland als import land van rozen

Roses

Ons land is misschien bekend om zijn export van bloemen, maar het is tevens een groot import land van onder andere rozen uit Afrika. Wist je dat er jaarlijks rond de 2,8 miljard rozen uit Afrika geïmporteerd worden? De belangrijkste leveranciers zijn Kenia en Ethiopië. Deze rozen worden niet alleen in Nederland verkocht, maar tevens geëxporteerd naar andere landen binnen Europa. De hoofdreden dat deze rozen geïmporteerd worden is, omdat de Nederlandse rozentelers hun bedrijven hebben verplaatst naar Afrika. Ondanks dat er veel import flowers zijn worden er nog steeds 3,3 miljard rozen in totaal geëxporteerd. Dit betekent dat er nog steeds 3 miljoen geëxporteerde rozen van Nederlandse bodem komen.

De invoer van rozen uit Afrika

Kenia levert meer dan de helft van alle geïmporteerde rozen, hierna volgen Ethiopië, Oeganda en de rest van Afrika. Het gunstige klimaat, de lage lonen en de goede verbindingen maken Kenia de eerste keuze en dit land is inmiddels om deze uitgegroeid tot de grootste rozenproducent. De rozenimport nam tot 2015 af, sinds 2016 is hier weer een stijging in te zien. Gemiddeld worden er negen miljoen rozen per dag ingevoerd. De importprijs ligt rond de 10 cent per roos. Naast Afrika worden er vele rozen gekweekt in India en China, maar deze zijn voor het merendeel bestemd voor eigen productie en zijn niet bestemd voor export. Wereldwijd is naast Nederland, Columbia een van de grootste exportlanden. Hun belangrijkste bestemming is de Verenigde Staten.

De export van rozen door Nederland

Gemiddeld worden er 9,1 miljoen rozen per dag naar het buitenland geexporteerd. Deze worden met name geexporteerd naar de rest van Europa. Het totaal per jaar ligt rond de 3,3 miljard rozen die naar het buitenland getransporteerd worden. Er worden meer rozen geexporteerd dan geimporteerd. De grootste afnemer van rozen is Duitsland, met een aandeel van rond de 40 procent. Daarna volgen Frankrijk met 16 procent en Engeland met een aandeel van 11 procent. De exportprijs ligt rond de 30 cent per roos. Ondanks deze gegevens blijft het aantal Nederlandse rozentelers afnemen. Waar in 2000 er nog 765 bedrijven zich bezig hielden met rozenteelt is dit inmiddels afgenomen tot 142 bedrijven in 2014. Het totaal aantal hectare waarop rozen geteeld worden is afgenomen van 932 hectare in 2000 naar 311 hectare in 2014. De totale ruimte per rozenteler is toegenomen van 1,2 naar 2,2 hectare. De meeste rozentelers bevinden zich in Zuid Holland.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *