Auto

Een auto laten overschrijven

Auto overschrijven Rotterdam

Heb je net een nieuwe of tweedehands auto gekocht? Dan moet je deze over laten schrijven op jouw naam. Dit is wettelijk verplicht. Het overschrijven van de auto houdt in dat je het kenteken van de auto op je eigen naam laat zetten. Hiermee vervalt de verzekeringsplicht en de wegenbelasting voor de oude eigenaar en dien jij als nieuwe eigenaar dit te gaan regelen en betalen.

Op welke plekken kan je een auto laten overschrijven

Het is mogelijk om een auto te laten overschrijven op meerdere locaties. Een auto overschrijven Rotterdam kan bijvoorbeeld bij het kentekenloket, een RDW keuringsstation of een RDW balie. De kentekenloketten kan je vaak vinden bij een PostNL vestiging of autobedrijven die onderdeel uitmaken van de Stichting Kentekenloket. Een andere misschien niet gelijk voor de hand liggende locatie waar je zo’n kentekenloket kan vinden is bijvoorbeeld een boekhandel in de buurt. Als je de website van het RDW bezoekt vind je een overzicht van alle kentekenloketten binnen je regio.

Wat heb je nodig om een auto te laten overschrijven

Voor het overschrijven van een auto heb je meerdere documenten benodigd. Degene van wie je de auto koopt dient deze aan je te geven. Het gaat om het kentekenbewijs, dit is meestal in de vorm van een creditcard tegenwoordig. De uitzonderingen zijn oude auto’s, deze hebben soms nog een papieren kentekenbewijs. Behalve het kentekenbewijs heb je een tenaamstellingscode nodig. Mocht de verkoper niet beschikken over het kentekenbewijs dan heb je het originele Tenaamstellingsbewijs (deel IB) nodig en het Overschrijvingsbewijs. Als laatste heb je nog een geldig legitimatiebewijs nodig.

Hoe schrijf je een auto over

Je kan op ieder gewenst moment van de dag binnenlopen bij een van de locaties waar het mogelijk is om je kenteken te laten overschrijven. Het is niet nodig om hiervoor een afspraak te maken. Je brengt alle benodigde documenten met je mee en een medewerker zal je helpen om de auto op je naam over te schrijven. Als bewijs ontvang je een tenaamstellingsverslag. In het merendeel van de gevallen lijkt dit op een kassabon en je vind hierop de eerste vier cijfers van je tenaamstellingscode. Daarnaast ontvang je nog een vrijwaringsbewijs. Dit vrijwaringsbewijs is een bewijs dat de auto niet langer op de naam van de verkopende partij staat. Je dient zelf dit vrijwaringsbewijs aan de verkoper te overhandigen. Het RDW zal na aanleiding van de overschrijving het kentekenbewijs en de rest van de tenaamstellingscode naar je opsturen per post.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *